Magán ügyfeleinknek

Magánszemélyeknek

Az embernek nem kell mindig jól járnia! Nem kell minden helyzetből nyertesen kikerülnie! Aki ezt a kényszert el tudja engedni, az belsőleg nagyon szabad lesz. Az élet hosszú, bele kell, hogy férjenek vereségek, összeomlások, újrakezdések is. És ennek során új aspektusai nyílnak meg a dolgoknak, olyanok, amelyeket csak alulnézetből lehet látni.” Mérei Ferenc

Kedves Látogató!

Ha a gyors, erőfeszítés nélküli sikerek receptjét keresi, akkor most szólunk, ez az oldal nem erről szól! Ha azt hiszi, hogy tudatos belső fejlődés, erőfeszítés nélkül lehetséges a boldogulás, akkor erre azt kell mondanunk, ilyen csak a mesékben létezik. Illetve –és mi ezt jól tudjuk – ott sem. Gondoljon csak bele, hány olyan mesehőssel találkozott már, akinek rögtön a történet elején-minden különösebb megpróbáltatás nélkül- az ölébe hullott a „fele királyság” a szépséges királylánnyal együtt? Ugye nem sokkal…

A mesékben és a valós történetekben sokkal inkább szükség van a hős elhatározott szándékára, képességeire, a fejődésére, a tudására, és bátor tetteire. Szerencsére a hős ezen az úton nincs egyedül: sokan sokféle módon támogatják, segítik. Amíg a mesékben ezt a szerepet a hasznos tanácsokat adó, jó szándékú, időnként csodákra is képes lények töltik be, addig ügyfeleink életében ezt az inspiráló-támogató funkciót mi vállaljuk fel. Természetesen az a jó, ha ezt a feladatot nem csak mi végezzük, ezért a hozzánk fordulókat annak kiderítésben is segítjük, kikre, miben számíthat, és hogyan lehet ezeket a kapcsolatokat ápolni, tudatosan építeni.

Az Inspiráló Coaching(IC) széleskörű módszertani hátteret biztosít (erről a Tudástárban olvashat részletesebben), amelynek gerincét a történetmondás és történetírás képezi. Ez alatt nem csak másokkal, hanem az önmagunkkal folytatott beszélgetést is értjük. Az önmagunkkal folytatott párbeszédnek (belső hang) óriási ereje van. Ennek bizonyítására – ha van kedve és ideje- végezze el a következő egyszerű kísérletet:

 • álljon a fürdőszobatükör elé és ismételgesse magában „én vagyok a probléma”

 • csukja be a szemét és hagyja, hogy ez a gondolat egészen átjárja

 • nyissa ki a szemét és nézze meg milyennek találja arcát és vizsgálja meg milyen érzései vannak

 • ezután – néhány másodperces szünet követően- kezdje azt mondogatni magának: „én egy szerethető személyiség vagyok”

 • csukott szemmel hagyja, hogy ez a jó érzés átjárja testét

 • nyissa ki a szemét és ellenőrizze az arcán és testében megjelenő érzéseket

 • ugye jelentős a különbség? A 2. esetben fizikailag is láthatóan és érezhetően sokkal kellemesebb érzések uralják el a testét: megváltozik az arckifejezése, a légzése, az izmainak feszülése, a gyomrának működése.

A gyakorlat alapján is belátható milyen ereje van a belső hangnak, mennyire befolyásolja ez egész közérzetünket: így, ha rendszeresen azt mondogatom magamnak, hogy „rossz vagyok”, rosszul fogom érezni magam, míg kellemes gondolatokat sugalmazva jó érzés tölt el bennünket.

A belső és külső történetmondás-hallgatás döntő módon befolyásolja életünket:

Ha megváltoztatod módját, ahogy a dolgokat nézed, a dolgok is megváltoznak.”

Dr. Wayne W. Dyer

Mit kínál az Inspiráló Coaching (egyéni és csoportos találkozók keretében):

 • a történetmondás-történetírás szerepének, jelentőségének, elvi hátterének és gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek megismerése,

 • élethelyzetek elemzése és javítása a történetmondás/írás és inspirálás módszerének felhasználásával

Az Inspiráló- történetmondó coaching általában a következő fázisokból áll:

 1. Az Ön története, a probléma azonosítása

 2. A személy elkülönítése a problémától (Ön nem azonos a gondjával!)

 3. Annak feltárása, hogy a probléma mennyire zavarja és befolyásolja életét

 4. A problémára vonatkozó kivételes helyzetek, történetek felkutatása

 5. A felszín alatt lévő összefüggések azonosítása az Ön történetében

 6. Támogatás egy alternatív történet kidolgozásában

 7. Annak közös meghatározása, hogy ki lesz az új történet „közönsége”

A találkozók alkalmával a következő történettípusokat használjuk:

 1. Ki vagyok én?
 2. Miért vagyok itt?
 3. Tanító-oktató”,
 4. A jövőre vonatkozó,
 5. Értékek átadásáról szóló,
 6. Gondolatolvasó: tudom, hogy mire gondolnak”

A találkozók során nagy hangsúlyt fektetünk a közvetlen, bensőséges, oldott légkör megteremtésére.

Ha együtt dolgozunk:

Olyan sétára viszlek magammal, amelyen lépteink rendben követik egymást, odaültetlek a hegy tetejére, ahonnan minden vitás kérdésed megoldódik, és hagyom, hogy magad szűrd ki ebből az igazságodat.” (Antoine de Saint-Exupéry)

1
Főbb – egymással összefüggő- témakörök, amelyekben számíthat ránk:

2Ki vagyok ÉN? Miről szól az ÉN történetem?” „Változtasd meg történeted – változtasd meg magad!”

Többek vagyunk, mint puszta szereplők egy mások által megírt regényben! Minden nap egy lap életünk történetében: változások, sikerek és kudarcok váltogatják egymást.

Ha tehetné, min változtatna? Az emberek élettörténete egy olyan zenemű, amelyet mindenki maga komponál. És naponta újra és újra íródik. Tudja-e, hogy az Öné miről és hogyan szól? Ebben az önismereti munkában az IC segít megtalálni a saját dallamát és a harmóniát. Mi alakítjuk a történeteinket – a történeteink alakítanak minket. Önismeret – önbizalom – fejlődés, a személyiség felmérése a történetírás/mondás segítségével (pl. levél önmagamnak: mit írna a 18 éves önmagának, mit árulnak el szavai a személyiségéről.).

 

3Elég vagyok! 

Nagyon sokszor halljuk azt a kudarcaikról mesélő, csalódott emberektől: „nem voltam elég jó…”. Miért érezzük így, mi van e mögött? Helyesen értékeljük magunkat, az átélt eseményeket? Mindenkinek két története van – egy sikertörténet és egy kevésbé sikeres (őszintébb?) történet – erről ritkábban beszélünk. Mit üzennek ezek a történetek? A korábbi balsikerek új történetekkel átértékelhetőek.

4Karrier GPS: „a tudatos életútvonal-tervező”

Ha szokott gondolkodni a jövőjéről és keresi azokat az irányokat, amelyek leginkább illeszkednek adottságaihoz, korához, lehetőségeihez és a munkaerő-piaci, üzleti trendekhez, akkor ez a szolgáltatás Önnek szól. A közös munka során a következő kérdésekre keressük a választ:

 • Hogyan jellemezné az eddigi karrierútját?

 • Milyen elképzelésekkel rendelkezik a jövőről?

 • Ismeri-e a célokkal összefüggő adottságait és képességeit (a találkozások során ezeket meghatározzuk)?

 • Milyen alternatívák lehetségesek? Ezek kidolgozása és elemzése a társadalmi, üzleti körülmények figyelembevételével.

 • Megteremthető-e az összhang a célok, a képességek és a munkaerő-piaci, valamint gazdasági trendek között?

 • Milyen további lépések szükségesek?

6Mi történt az 1001. éjszaka után? Boldogan éltek, amíg meg nem haltak? Hogy lesz békából királyfi – a királyfiból béka?

„A szót, a titkot, a piciny csodát,

Hogy megkeressem azt a másikat

S fülébe súgjam: add tovább.”

(Karinthy Frigyes: Előszó)

A mesék általában véget érnek a főhős győzelme, vagy az 1001. éjszaka után és már csak annyit tudunk meg a jövőről, hogy a hősök boldogan éltek, amíg meg nem haltak. De tényleg igaz ez a valóságban? Hogyan látjuk meghatározó kapcsolatainkat az 1000., az 5000., vagy akár a 10.000. éjszaka után? Ezeknek a kérdéseknek a megfogalmazásában és megválaszolásában segítünk.

Ugyanazokat az eseményeket a jelenből visszatekintve mindig másként látjuk: vissza lehet-e vagy kell-e forgatni az idő kerekét? Milyen metaforával jellemezné életét? A múltat nem lehet megváltoztatni, de a történetekben rejlő összefüggések feltárásával, a nézőpontok megváltoztatásával az események átértelmezhetők, a tanulságok leszűrhetők.Személyes és családi mítoszok és történetek-legendák szerepe. A negatív ismétlődések megszakíthatóak, minden történet átírható és ezzel nemcsak a múlt, hanem a jövő is módosítható. A találkozók során számba vesszük az ezt segítő és akadályozó tényezőket. Az ezt kifejező beszéd-, és írásgyakorlatok új nézőpontot segítenek találni, és ezzel sikerül feldolgozni a korábbi kellemetlen élményeket.

 • A második esély: ”Higgyen a második lehetőségben – nem mindenki érdemli ki ezt!”

A mesékben és gyakran az életben is több próbát kell kiállniuk a szereplőknek. Csak keveseknek sikerül minden elsőre. De némi erőgyűjtés után nagyon sokan kezdenek bele valami másba és indítanak el egy „új történetet”. Hogy ez hogyan történjen és miről szóljon, ebben segít az újrakezdőknek az IC.

5Személyes márkaépítés – Kapcsolatépítés – Prezentációs technika fejlesztése

A legkisebb távolság két ember között egy történet.”

Az érvényesüléshez mind a magán-, mind az üzleti szférában nagyon fontos a jó történetek előadása, a történetmesélési technika elsajátítása.

Az alkalmazhatósági skála meglehetősen széles: az „ütős” önéletrajz-, a rövid, de hatásos motivációs levél, az állásinterjún megnyerően előadott történetek, mind-mind szerepelnek az Inspiráló Coaching szolgáltatási palettáján. A különböző eseményeken -akár a hivatalos, akár az informális alkalmakkor- elmondott történetek ugyancsak növelhetik személyes varázsunkat és támogatást nyújtanak az eredményes kapcsolatépítésben.

A közös munka során olyan témákat érintünk, mint például:

 • Elég hatásos az önéletrajzom, motivációs levelem? (csak sablon, vagy valóban az enyém?)

 • Külső szemmel nézve mennyire tudom magam „eladni” egy állásinterjún?

 • Jól, izgalmasan, maradandó benyomásokat keltve prezentálok?

 • Odafigyelnek rám az informális beszélgetéseken? Ha nem miért nem?

 • Van valami az én karriertörténetemben (múlt – jelen-jövő), ami egyedi, csak rám jellemző? Hogyan lehet meggyőzően érvelni egy-egy kitérő (a végzettséghez képest alacsonyabb szintű munka, gyakori váltások, stb.) „hasznosságára”, „elfogadhatóságára”vonatkozóan?

Kérjen szolgáltatásainkról bátran részletesebb információkat a facebookon, emailben vagy telefonon! Tudja: az első lépés a változatásához a szándék… és ne feledje:

Minden ember, minden apró mozzanat életedbe úgy került,
hogy te magad vontad oda. Az, hogy most mit kezdesz velük, rajtad áll.”
(Richard Bach)

Hagyjon nekünk üzenetet!

 

One thought on “Magán ügyfeleinknek

 1. Pingback: Magán ügyfeleinknek ajánljuk | Inspiráló coaching

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s